Back to Top

foto bewonersuitsnede

 

Nieuwe gemeenteraad & Right to Challenge

De nieuwe gemeenteraad wil bewoners meer ruimte geven om hun leefomgeving zelf in te vullen. Met Right to Challenge. Maar hoe pak je dit aan?

Het netwerk Right to Challenge helpt u hierbij. Met praktische en heldere informatie.
Of met een goede presentatie en discussie met de raad. Op maat gemaakt voor uw gemeente. Met de ervaringen van bewonersinitiatieven zelf.

Meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-51718778.

Ondernemend selwerd oke

 

Nieuwe regionale ‘Leerateliers Right to ChallengeCpyright’ van start 

Gemeenten en bewonersinitiatieven kunnen weer deelnemen aan Leerateliers R2C.
In Friesland, Groningen en Drenthe wordt het Leeratelier ingevuld samen met het bewonersbedrijf Selwerd (uit de stad Groningen). 
In Midden-Nederland is de eerste bijeenkomst van het Leeratelier in mei.
In een Leeratelier vullen wij R2C in, wisselen ervaringen uit, leren met elkaar en kijken naar succesvolle voorbeelden uit het land. Voor bewoners, ambtenaren, bestuurders en maatschappelijke initiatiefnemers. 
Meer informatie en opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

spoorpark  

Spoorpark 
een bijzondere challenge om Tilburg groen te maken

Hoe ontwikkelen bewoners en (sociaal) ondernemer met elkaar een stadspark?
Dat was de vraag bij het bezoek aan Tilburg van ambtenaren uit Valkenswaard, Zutphen, Buren, Renkum, Culemborg en Tilburg. 
Deze gemeenten nemen deel aan het regionale “Leeratelier Right to Challenge”.

Op voormalige industrieterreinen in het hart van Tilburg komt een heel bijzonder park: het Spoorpark. De plannen zijn gemaakt door bewoners en (sociale) ondernemers, in samenwerking met de gemeente.
De ‘challenge’ was om van een verouderd industriegebied naar het het spoor een aantrekkelijk gebied voor de stad te maken. Bewoners en ondernemers pakten de uitdaging op en de aanleg is nu in volle gang. Naast een aantrekkelijk park komen er onder andere een nieuwe vestiging voor de scouting, een theehuis (“T-huis”), een kunstwerk door het hele park (“De Rits”) en Outdoor Urban Sports Park.

Meer informatie: www.spoorparktilburg.nl

pijl

 

 

 Zutphen: actief aan de slag met rechten van bewoners

Inwoners uit Zutphen zijn actief aan de slag met bewonersaansturing en Right to Challenge. Er zijn al diverse challenges ingediend. Voor een ecologisch park.
Maar ook vullen bewoners zlef het duurzaamheidsbeleid in.
Ook de gemeentelijke organisatie is bezig met Right to Challenge en de andere manier van werken om bewoners beter te ondersteunen.

Klik hier voor het filmpje.

drs.k.h. ollongren 4789

 

 
 
Rijk 
geef gemeenten en bewonersorganisaties de ruimte met Right to Challenge!

Geef gemeenten en bewonersorganisaties de komende jaren de ruimte om Right to Challenge zélf in te vullen. Dat is de uitkomst van overleg in het netwerk Right to Challenge met ambtenaren van 13 gemeenten en bewonersinitiatieven uit o.a. Amsterdam, Leiden, Renkum, Tilburg, Den Haag, Zutphen en Katwijk. Het kabinet gaat aan de slag met de invulling van R2C. De voorstellen zijn:

  1. geef gemeenten de ruimte om R2C zélf verder in te vullen in de komende paar jaar
  2. dit wordt ondersteund via publicaties, via de “Leerateliers Right to Challenge©”, etc, etc. door bv rijk en VNG
  3. mocht de landelijke politiek over enige tijd vinden dat R2C toch te weinig vorm krijgt, dan kan het Rijk altijd nog een artikel opnemen in de Gemeentewet met de strekking: “gemeente, u dient R2C vorm te geven; hoe u dit exact doet, kunt u zelf invullen”

Minister Ollongren (foto) van Binnenlandse Zaken komt in de zomer met voorstellen.

  
.

folderpag1

Download de folder als pdf hier: klik hier


Right to Challenge
wat is Right to Challenge en hoe kun je daarmee aan de slag gaan?

De nieuwe flyer van het netwerk Right to Challenge biedt korte antwoorden. Met praktische voorbeelden. Heel geschikt om uit te delen aan bewoners, ambtenaren, etc. 

Flyer-op- maat 
De flyer kan ook op maat worden aangeleverd voor jouw eigen organisatie of gemeente met jouw specifieke informatie erin.
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Absolute definitieve versie A3 poster met kaart 2
Klik hier voor kaart in het grootLeeratelier Right to Challenge met 45 gemeenten en bewonersorganisaties

Aan de Leerateliers Right to Challenge hebben al meer dan 45 gemeenten en bewonersorganisaties meegedaan. Van Maastricht tot Oldambt. En van Amsterdam tot Den Haag.
Op 15 maart j.l. is de kaart met deelnemers uit Nederland aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Right to Challenge leeft!

Scheepnieuwskl


 

 Zelfsturing

inspiratie en kwaliteitshandboek
Het R2C project Schepenstraat in Rotterdam is nu echt van start gegaan. Bewoners hebben de hele herinrichting bedacht van deze straat, die meer dan 1 kilometer lang is.
In het Inspiratie-handboek zelfbeheer kun je meer lezen over dit project. Meer informatie: www.schepenstraat.info

Amsterdam 2

 

 

Job Cohen: Laat burgers echt meepraten 

Heldere afspraken zijn nodig tussen bestuur en burgers voordat een burgerinitiatief van start kan gaan. Bijvoorbeeld bij Right to Challenge, aldus Job Cohen, oud Burgemeester van Amsterdam en nu hoogleraar in Leiden*.

Cohen ondersteunt Right to Challenge en andere bewonersinitiatieven. Maar als de gemeenteraad daarna toch kan zeggen "sorry, maar wij gaan erover en wij trekken ons niets aan van jullie voorstellen", dan wordt de kloof tussen bestuur en burgers eerder groter. Goede afspraken vooraf moeten dit voorkomen.

Het netwerk Right to Challenge gaat met gemeenteraden in gesprek over dit dilemma. Welke positie kan de gemeenteraad innemen, terwijl er Right to Challenge is ingevoerd en bewoners gemeentelijke taken kunnen overnemen?

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 * NRC, 3-2-2018