Back to Top


image003

 
 
Ollongren:

Twee maal zoveel gemeenten aan de slag met R2C

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil een verdubbeling van het aantal gemeenten dat werkt met Right to Challenge.  Dat schrijft zij in het plan van aanpak voor versterking van de lokale democratie. Dit is op 5 juli is verzonden aan de Tweede Kamer. Inmiddels zijn in Nederland tegen de 100 gemeenten actief met Right to Challenge. 

“Ik laat onderzoeken of een wettelijke regeling voor Right to Challenge wenselijk is. Uit een voorstudie van de Universiteit Leiden blijkt, dat dit niet voor de hand ligt”, schrijft Ollongren.

Hiermee sluit de minister aan op het advies van het Netwerk Right to Challenge en dertien gemeenten, eerder dit jaar. Zij gaven toen aan eerst zelf verder te willen experimenteren met Right to Challenge en geen meerwaarde te zien in wetgeving.

 


foto bewonersuitsnede

 

Nieuwe gemeenteraad & Right to Challenge

De nieuwe gemeenteraad wil bewoners meer ruimte geven om hun leefomgeving zelf in te vullen. Met Right to Challenge. Maar hoe pak je dit aan?

Het netwerk Right to Challenge helpt u hierbij. Met praktische en heldere informatie.
Of met een goede presentatie en discussie met de raad. Op maat gemaakt voor uw gemeente. Met de ervaringen van bewonersinitiatieven zelf.

Meer weten? Vraag de flyer aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-51718778.

Ondernemend selwerd oke

 

 
Nieuwe regionale ‘Leerateliers Right to ChallengeCpyright’ in september


Op 3 september a.s. is de eerstvolgende bijeenkomst van het Leeratelier Right to Challenge in Midden-Nederland. We zijn dan te gast bij een buurtbedrijf / buurtinitiatief voor zorg, welzijn en buurtbeheer.

Op 13 september is er weer een bijeenkomst voor bewonersinitiatieven en gemeenten uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. 
Ieder Leeratelier bestaat uit meerdere bijeenkomsten. Deelnemers zijn gemeentebestuurders, ambtenaren en actieve bewoners.Meer informatie en opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

spoorpark

 

 

Spoorpark 
een bijzondere challenge om Tilburg groen te maken

Hoe ontwikkelen bewoners en (sociaal) ondernemer met elkaar een stadspark?
Dat was de vraag bij het bezoek aan Tilburg van ambtenaren uit Valkenswaard, Zutphen, Buren, Renkum, Culemborg en Tilburg. 
Deze gemeenten nemen deel aan het regionale “Leeratelier Right to Challenge”.

Op voormalige industrieterreinen in het hart van Tilburg komt een heel bijzonder park: het Spoorpark. De plannen zijn gemaakt door bewoners en (sociale) ondernemers, in samenwerking met de gemeente.
De ‘challenge’ was om van een verouderd industriegebied naar het het spoor een aantrekkelijk gebied voor de stad te maken. Bewoners en ondernemers pakten de uitdaging op en de aanleg is nu in volle gang. Naast een aantrekkelijk park komen er onder andere een nieuwe vestiging voor de scouting, een theehuis (“T-huis”), een kunstwerk door het hele park (“De Rits”) en Outdoor Urban Sports Park.

Meer informatie: www.spoorparktilburg.nl

pijl

 

 

 Zutphen: actief aan de slag met rechten van bewoners

Inwoners uit Zutphen zijn actief aan de slag met bewonersaansturing en Right to Challenge. Er zijn al diverse challenges ingediend. Voor een ecologisch park.
Maar ook vullen bewoners zlef het duurzaamheidsbeleid in.
Ook de gemeentelijke organisatie is bezig met Right to Challenge en de andere manier van werken om bewoners beter te ondersteunen.

Klik hier voor het filmpje.

folderpag1

Download de folder als pdf hier: klik hier


Right to Challenge
wat is Right to Challenge en hoe kun je daarmee aan de slag gaan?

De nieuwe flyer van het netwerk Right to Challenge biedt korte antwoorden. Met praktische voorbeelden. Heel geschikt om uit te delen aan bewoners, ambtenaren, etc. 

Flyer-op- maat
 

De flyer kan ook op maat worden aangeleverd voor jouw eigen organisatie of gemeente met jouw specifieke informatie erin.
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Absolute definitieve versie A3 poster met kaart 2
Klik hier voor kaart in het grootMeer dan 50 gemeenten en bewonersorganisaties doen al mee!

Aan de Leerateliers Right to Challenge hebben al meer dan 50 gemeenten en bewonersorganisaties meegedaan. Van Maastricht tot Oldambt. En van Amsterdam tot Den Haag.
Op 15 maart j.l. is de kaart met deelnemers uit Nederland aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Right to Challenge leeft!

 

Scheepnieuwskl


 

 Zelfsturing

inspiratie en kwaliteitshandboek
Het R2C project Schepenstraat in Rotterdam is nu echt van start gegaan. Bewoners hebben de hele herinrichting bedacht van deze straat, die meer dan 1 kilometer lang is.
In het Inspiratie-handboek zelfbeheer kun je meer lezen over dit project. Meer informatie: www.schepenstraat.info

Amsterdam 2

 

 

Job Cohen: Laat burgers echt meepraten 

Heldere afspraken zijn nodig tussen bestuur en burgers voordat een burgerinitiatief van start kan gaan. Bijvoorbeeld bij Right to Challenge, aldus Job Cohen, oud Burgemeester van Amsterdam en nu hoogleraar in Leiden*.

Cohen ondersteunt Right to Challenge en andere bewonersinitiatieven. Maar als de gemeenteraad daarna toch kan zeggen "sorry, maar wij gaan erover en wij trekken ons niets aan van jullie voorstellen", dan wordt de kloof tussen bestuur en burgers eerder groter. Goede afspraken vooraf moeten dit voorkomen.

Het netwerk Right to Challenge gaat met gemeenteraden in gesprek over dit dilemma. Welke positie kan de gemeenteraad innemen, terwijl er Right to Challenge is ingevoerd en bewoners gemeentelijke taken kunnen overnemen?

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 * NRC, 3-2-2018